Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

It's.. coffee time!


Πολλοί τον συνδυάζουν με τσιγάρο, κάποιοι με καλή παρέα και για άλλους είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας!
Τώρα λέμε “πάμε για έναν καφέ?” ..τότε αυτό ίσως το πρότειναν μόνο στη Μαύρη ήπειρο όπου ανακαλύφθηκε πριν πολλά χρόνια, στην επαρχία Κάφα. Παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα που κατασκευάζεται από καβουρδισμένα σπέρματα της καφέας. Έχει αναζωογονητική δράση χάρη στο βασικό συστατικό του, την καφεΐνη.
Sssh: σε κάποιους λαούς που απαγορεύεται το αλκοόλ οι κάτοικοι το έχουν αντικαταστήσει με το καφέ! Καθόλου κακή ιδέα..
Ένας απ'τους πολλούς μύθους γύρω απο τον καφέ, λέει οτι μια μέρα ένας βοσκός είδε τις γίδες του να χοροπηδούν σαν τρελές. Αργότερα διαπίστωσε πως αντιδρούσαν έτσι κάθε φορά που έτρωγαν από ένα συγκεκριμένο δέντρο, το καφεόδεντρο.
Στην Ελλάδα αρχικά τον φώναζαν “τούρκικο” και μόλις τον 20ο αιώνα πήρε το όνομα “ελληνικός”.
Ο καφές που σέβεται τον εαυτό του έχει πια το δικό του φλιτζάνι και διαφορετικό όνομα που είτε θα το έχει πάρει απο την χώρα που πρωτοπαρασκευάστηκε είτε απο κάποια μηχανή καφέ.
Υπολογίζεται οτι πάνω από 400δισ φορές το χρόνο επαναλαμβάνεται η ετοιμασία του ροφήματος.
Όσο και αν φαίνεται εύκολος.. άλλο τόσο είναι δύσκολο να τον πετύχεις. Πόσες φορές πήγαμε σε κάποια καφετέρια και μείναμε να κοιτάμε το φλιτζάνι?
Ένας καλός καφές σε ευχαριστεί τόσο στην εμφάνιση όσο και στην γεύση, την υφή του αλλά και σου τρυπάει τα ρουθούνια με την έντονη μυρωδιά σαν μόλις να τον έκοψες! Δεν συμφωνείς?
Έψαξα και διάβασα τις πιο ασυνήθιστες συνταγές που για κάποιους λαούς είναι ιεροτελεστία.. και αν βρισκόμουν εκεί ίσως να το σκεφτόμουν αν θα σε καλέσω για καφέ χιχι

Αν θες σήμερα να ταξιδέψεις μέχρι την Αμερική ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία:
σε ένα μπρίκι ανακάτεψε 1 φλιτζάνι αλατισμένο νερό
2 κουταλάκια ζάχαρη, κακάο και καφέ στιγμιαίο,
άφησε το να βράσει για 2-3 λεπτά..
Πρόσθεσε 2 φλιτζάνια κρύο γάλα,
ένα κρύο νερό και ξανά στη φωτιά.
Στο τέλος πρόσθεσε 2 κουταλάκια βανίλιας σε σκόνη.

Μήπως είσαι του Ιρλανδικού?
Βάλε ένα φλιτζάνι πολύ δυνατό καφέ,
2 κουταλάκια ζάχαρη,
1ποτηράκι Ιρλανδικό Ουίσκι και 1κουτάλι κρέμα ή σαντιγί.
Διέλυσε τη ζάχαρη σε ένα μικρό μέρος του ζεστού καφέ, πρόσθεσε το ουίσκι και τον υπόλοιπο καφέ και αφού ανακατέψεις, ρίξε στην επιφάνεια την κρέμα γάλακτος ή την σαντιγί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιπλέει.
Sssh: αν αντικαταστήσεις το ουίσκι με ρακί.. έχεις αυτόματα έναν καφέ απ'τη Δανία και αν σου βρίσκεται “τυχαία” στο ντουλάπι Ολλανδέζικο κονιάκ τότε αλλάζει το πράγμα!
Ρώσικη μαφία χωρίς Votka γίνεται? Ε ούτε και ο καφές! Πρόσθεσε ρευστή κρέμα γάλακτος και είσαι ένα βήμα πριν το ταξίδι..

(extra): όταν φτιάχνεις cappuccino πρόσθεσε κομμάτια απ΄την αγαπημένη σου σοκολάτα. Αν θέλεις ωστόσο να δοκιμάσεις freddo πρόσεξε το γάλα για την πλούσια κρέμα που θα φτιάξεις να είναι υψηλής παστερίωσης. Αν πάλι είσαι του παραδοσιακού με καϊμάκι να ξέρεις πως το συνεχές ανακάτεμα σε συνδυασμό με τη σιγανή φωτιά είναι το ιδανικό!
Τι λες? Θα με κεράσεις τώρα ένα καφέ?

ps: μπες στο Jacobs.gr απο όπου βρήκα πολλές απ'τις πληροφορίες!

2 σχόλια:

menia είπε...

Είμαι φανατική coffee junkie και το post σου ήταν ό,τι έπρεπε για διάβασμα, πίνοντας τον πρώτο καφέ της ημέρας :-)

myStickland είπε...

στην υγειά σου λοιπόν..!!<3

Δημοσίευση σχολίου

 
;